Bästa Nöt

Red finaste Nötaplöten idag :)

Red först på en barbackatur med Lovisa och red sen in i ridhuset en sväng. Det gick superbra, vi gjorde fina öppnor, hörnpasseringar och galopper. Bengt kom in när jag galopperade och Nöt blev jätterädd men jag satt kvar och tog en till galopp. Bengt tyckte det såg jättefint och avslappnat ut. Vi börjar få kläm på galoppen och det är jätteroligt :D



/Fia

Hemma igen

Nu är jag hemma igen. Det var jättekul att få träffa allt folk igen men ändå skönt att komma hem. Sitter just nu och skriver på min engelska men word är inte riktigt med mig så medan det laddar skriver jag här istället :)

Kom just nu på att jag faktiskt inte har så mycket att skriva, om ni inte är intresserade av vad vi gjorde på utbildningen då förstås och jag är för trött för att orka hämta kameran med bilderna så det blir ett kortis inlägg det här. Lessen för att det blev lite tråkigt.

Imorgon ska jag rida Nöt igen, ska bli jättekul. Förresten så ska det inhandlas en sadel till Pussan så Nöten kommer få branderup sadeln för sig själv :) Om du vet någon som säljer en begagnad Amazonas Elisabeth så säg till! (Svart helst då)

/Fia


Vålådalen

Klockan är 00.53, jag sitter med Livs Macbook på rummet. Är svintrött och går nog och lägger mig snart. Har haft en händelserik dag, var på en mjölkgård imorse, kom hem och tog ut kaninerna, flög till arlanda, väntade i typ 2.5 timma och tappade nästan bort min kamera, flög till östersund, åkte bil 15 mil till Vålådalen.

Det var tre grader när vi kom upp hit, brrr. De andra sitter och badar badtunna, de skvätte vatten på mig så jag gick upp till huset istället.

Orkar inte skriva mer men ha det bra.

/Fia

Skrittur efter tumult i stallet

Kom upp till stallet vid femtiden idag. Karolina hade varit där tidigare och masserat och tränat. Hela flocken var orolig men stod inne när jag kom. Nöten hade tydligen rivit sargen när Karin tränade, sprungit före pussan in från hagen och hade två stora märken efter hovar på baken som var svullna.

Karolina märkte dessutom att Altea var spänd i ryggen förmodligen för att sadeln trycker och att hon dessutom har "fånghals" för att hon fått i sig för mycket socker eftersom gräset blir konstigt nu när det har regnat så mycket. Förmodligen har det något att göra med hennes mugg som hon haft typ hela sommaren och som inte vill försvinna..

Iaf så red vi på en skrittur och jag red med Nöts western träns, han blev skitsnygg! :)

Altea



Imorgon åker jag på läger med min klass och i helgen åker jag till vålådalen för konfaledarutbildning så det blir ingen uppdatering nu på ett tag.

ha det bra! /Fia

FÄRGEN: Brun



Ja, Nu tänkte jag göra ett inlägg om en färg igen och som ni ser har jag fixat en snygg färgen-text nu :) (Eller, piffig är den iaf, snygg kanske är att ta i :P)

Den här gången är det alltså färgen brun som står på tur. De flesta vet väl förmodligen hur färgen brun ser ut och har med mycket stor sannolikhet har sett en brun häst men vet du varför vissa hästar är bruna? Här kommer lite fakta om en av de allra vanligaste färgerna.

Irco´s Altea, brun halvblods/fullblods korsning


Grundfakta, Hur ser den ut?


Brun är en av de vanligaste färgerna på hästar och en av de fyra standardfärgerna. Den finns hos nästan alla hästraser och då är den oftast utbredd inom rasen. Den innebär att täckhåren (pälsen) är bruna medan skyddshåren (man, svans, hovskägg), öronbräm och fötter är svarta. Hur långt upp det svarta på benen sträcker sig är olika från häst till häst. Den bruna färgen kan variera från ljust brun till rödbrun till väldigt mörktbrun. Man kan också ganska ofta se att svarta hår smugit sig in i det bruna över framförallt kors, rygg, länd och hals. Det vara från bara litegrann till ganska mycket. Man brukar dela in den bruna färgen i tre delar: ljusbrun, rödbrun och mörkbrun. Svartbrun däremot är en egen färg och ska inte blandas ihop med den bruna färgen.

Linda, brun ponny


Hur kommer det sig?


En brun häst har den svarta färggenen E men till skillnad från den svarta hästen har den också genen A som begränsar det svarta endast till man, svans, fötter och öron. Båda anlagen är dominanta så den behöver bara en gen av varje för att bli brun. Hästen kan alltså har fyra variationer på genparen och ändå bli bruna. Variationerna är: AAEE, AaEE, AaEe och AAEe. Har hästen AAEE i genparskombination är den homozygot för det brun anlaget och kan bara få avkomma med brun som grundfärg. (Sen kan av komman förstås få skimmel, skäck eller något annan teckning ovanpå den bruna färgen från den andra föräldern.)

Små fakta om bruna hästar

-Inom rasen Cleveland Bay är alla hästar bruna eftersom alla är homozygota för brunanlaget och har genuppsättningen AAEE

-Bruna nordsvenskar och gotlandsruss har ofta vad man kallar "mjölmule" vilket innebär att den är ljus, nästan vit på mulen, i ljumskar, armbågar och runt ögonen.

-En brun häst föds med vanligtvis med ljusare päls, grå fötter och grå man och svans som sen mörknar vid fällningen.

Vannes, mörkbrun korsningsponny


Källa:
Hästens FÄRGER av Bo Furugren

Alla bilder är tagna av mig och det är copyright på dem, fråga först innan du lånar.


Hoppas ni gillade det. :)

/Fia

Packar

Håller på att packa.. Har packat klart packingen som ska med till Väla jaktvårdsgård på tors med klassen och ska nu ta tag i packningen till vålådalen på fredag. Det jobbigaste med att packa är nästan att välja ut vad man ska ha med sig, det ska ju vara så att man klarar sig liksom men man vill inte bära runt på för mycket heller..

Putsade upp Nöts gamla western-träns i söndags då Mela kom med den smarta idén att man ju kan laga det med ett snöre sålänge. Så imorgon tänkte jag rida med det, visst är det snyggt? :)



/Fia

Duktig Nöt

Kom inte upp till stallet förrän halv sex idag pga skolan.. Red i ridhuset och började med att träna lite från marken först, lite ledträning (stanna när jag stannar, svänga, backa utan att jag tar i tygeln) och sen lite longering. Han bet en massa på tygeln så att jag tillslut blev riktigt sur på honom och sa att nu får han se till att det går bra i ridningen om jag ska bli glad på honom igen.

Och ridningen funkade super! :) Känns som om den gör det mest jämt nuförtiden, Vilket ju inte är dåligt :) Iaf så galopperade vi mycket och fattade nästan galopp från skritt. Gjorde fina hörnpasseringar och skolor.

I slutet sen frågade Mela om vi skulle byta hästar en liten stund, sagt och gjort. jag hoppade upp på VannesPannes en liten stund och oj vad konstigt det kändes! Man kunde ju inte balansera, han är så liten! Usch för att ha blivit storhästryttare..


Mela och Vannes :)

/Fia

Barbackagalopp

Red en sväng idag med Mela och Lovisa. Tog ingen sadel då Lovisa sa att hon skulle rida barbacka och då blev jag så sugen på det jag med.. Jag har ganska sålig balans barbacka och spänner mig mycket vilket resulterar i en spänd Nöt så det är nyttigt för mig att rida barbacka också och öva på det :)

Vi red rundan runt skärkhult igen men åt andra hållet den här gången, galoppade riktigt fort på ett ställe och det var alldeles underbart, jag satt kvar bra förutom i övergången :) (Och lite dumdristigt också kanske men man måste få va det ibland tkr jag..:))

Fina Lovisa och Pi på bild :)


Börjar 10:45 imorgon så får en rejäl sovmorgon, skönt :)

Kommer nog ett nytt färg inlägg snart om nån är intresserad :)

Jo, hade en fråga till läsare av färg-inlägget. Vill ni ha en liten "grundkurs" i genetik för att fatta bättre vad jag babblar om eller funkade det bra förra gången?

/Fia

Staden

Har tillbringat dagen inne i stan med familjen. Först gick jag och Mela till ur-affären för att kolla min klocka (Sekundvisaren går konstigt, tar typ två steg i taget..) men den var inte öppen så vi gick och shoppade lite istället. Det blev ett par örhängen på guldfynd och penna med stift på akademibokhandeln. Var inne på specsavers och fick mina glasögon justerade också :)
Vi fikade på bakgården sen, jag åt en BIG-size kanelbulle, mums! :)
Sen gick vi till textil muséet och kollade där lite och nu sitter jag här. Ska installera om firefox tror jag, trivs bättre med den än med google chrome..
Finaste Tufsen :)
Pi börjar bli alldeles grå :)
/Fia

Första dagen på Bäckäng

Dagens stora händelse är ju då att Jag har gått min första dag på gymnasiet! Det var mest bara massa info och "lära känna" övningar men ändå, det är stort! :)
Det känns bra med mitt val och så än så länge, tror det kommer bli bra.
Red Nöt sen på eftermiddagen. Tränade lite markarbete först innan jag satt upp, han var lite halvt uppmärksam på mig och kändes seg. När jag satt upp kändes han också ganska seg men ändå mjuk, ville inte trava men böjde sig fint. Jag red lite hörnpasseringar för att få lite mer samling och en bättre form och efter det blev han pigare och traven blev tillslut jättefin och galoppen var riktigt energisk tillslut också :)
Hinner inte skriva mer, Både Erik, Karl och Åsa har kommit nu för det blir surströmming ikväll. (Inte min favorit direkt så Jag, Mela, Mamma, Åsa och Magnus äter nog nåt annat :P
/Fia

Galopp runt Skärkhult

Red finaste Nöt idag, men fick börja med att putsa sadeln då den hade möglat. Den fina branderup-sadeln jag använder nästan alltid!
branderup-sadeln

Vi red alla tre (eller ja, 6 egentligen om man räknar hästarna) ut på en tur som gick runt Skärkhult, rundan är väl på en timma eller nåt. Eftersom Nöt masserades igår skulle han ta det lite lugnt idag men det höll han inte med om utan var jättepigg och framåt och galopperade som bara den :)
Är just nu på jakt efter ett par chicagoskruvar (skruvnitar) då det fattas tre såna på Nöts fina 2400 kronors westernträns och jag vill gärna använda det eftersom det är så fint.. Så om ni hittar några sån kan ni väl hojta till :)
Imorgon börjar skolan igen känns lite trist att sommarlovet är slut men samtidigt ska det bli kul och lite spännande att börja på bäckäng..
/Fia

Masserad Nöt

Nöt masserades idag och då rids han inte men jag åkte upp ändå och kollade på, fick lite tips om hur jag kan jobba från marken från Karolina och gick runt med honom lite efter massagen.

Han har fick massage en gång i somras när vi var borta och då upptäckte Karolina att han var dels väldigt oliksidig i bogen och hade också en stor spänning i de musklerna som sitter på bogbladet precis nedanför manken. Idag gick hon alltså igenom honom igen och han har blivit bättre sen förra gången men är fortfarande väldigt oliksidig. Det syns verkligen tydligt när man ställer sig vid svansen och kollar mot halsen att muskeln på ena sidan är mycket större..



/Fia

Melfis 2 och rena vinterburar

Idag blev Melfis två (betesburen jag skrivit om i tidigare inlägg) klar! Vi har hållt på i knappt en vecka och idag slog vi på det sista nätet, knutarna och gångjärnen till dörrarna.





Buren är ritad av Mela och jag och Mela byggde den helt själva, stolta är vi :)

Det blev också tvättning och skurning av vinterburarna idag. En gång om året skurar vi och tvättar hela buren ordentligt förslagsvis då på sommaren.:P

/Fia




Hoppning

Markusträningen blev inställd idag då Markus blev sjuk tidigare idag. Jättetråkigt när man har taggat inför träningen och verkligen är sugen och så blir det inget..


Men vi fann på råd och hopptränade istället och det gick super! Jag red fram i skritt och trav barbacka och försökte att inte använda varken tygel eller underskänkel för att styra och växla tempo eftersom jag far bak med mina hälar jämt och spänner benen så mkt. Det funkade riktigt bra och jag kunde skritta, trava, nästan göra öppna/sluta, svänga och rygga bara med hjälp av sitsen.
På hoppningen sen tror jag det gjorde ganska mycket att jag red fram på så små hjälper och styrde mycket och så för han var mycket enklare att styra och ändra tempot på än i vanliga fall, vilket gjorde att vi gjorde fina runda svängar i bra tempo och det blev ingen tvekan eller vägran. Vi var faktiskt de enda (av Mela, Vannes, Lovisa och Altea) som tog oss igenom den lilla banan felfria båda gångerna vi red den :) Vi var stolta som bara den.


Gammal bild från i våras..
Efter hoppningen putsade vi igenom en hel massa läder som möglat pga den extremt fuktiga luften. Grejer man använder varje dag hade möglat, jätte äckligt..                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      hoppning
Hoppade med Schack sen när vi kom hem hon var super duktig och hoppade nog en 45-50cm min bästa tjej! :)
/Fia

Liseberg

Sorry för dålig uppdatering men har inte hunnit.

Var på Liseberg med näst äldsta broren och systern idag, kul, kul :D

Imorgon blir det Markusträning igen men hinner inte skriva mer nu så ha det bra!


/Fia

FILM

Här kommer filmen från förra Markusträningen :)

Har två stora "egna" problem i ridningen som man ser tydligt på filmen. Skänkeln hamnar alldeles för långt bak och jag "tappar" tyglarna jämt. Jobbar på dem men trots allt är det väl bättre att tappa tyglarna än att smyg ta hela tiden..



/Fia

Melfis modell 2

Gick upp tio över nio i morse för att säkert hinna med att bygga den nya betesburen (Melfis modell 2*) och så visar det sig att vi inte har tillräckligt med varken virke eller vinklar, suck.

Får inhandla det imorgon och bygga färdigt då..

Såhär ser buren ut nu:



Får hoppas att den blir klar imorgon nu då..

Ikväll ska det ätas kräftor, mums :)

/Fia

* Memfis är vårat, mitt och melas påhittade varumärke när det gäller kaninburar, pappa kom på det. Schacks och mysaks bur är Melfis modell 1. :)


Melfis modell ett

Världens bästa Nöt

Idag var en av de bästa ridturerna på väldigt länge. Jag var som i ett lyckorus efteråt, sådär när det pirrar i hela kroppen och man bara vill hoppa upp i luften och skrika!
Det var inte det att gjorde massa levader, perfekta skolor och sånt utan att han litade på mig.
Vi red först en sväng med Altea och Nöten när det kom en lastbil, vägen är ganska liten och smal (man kan knappt mötas) och det är hagstaket på båda sidor. Annars brukar vi få springa fram till en mötesplats och gå undan lite när lastbilen kommer men idag stod Nöten stilla, på spänn men stilla medan lastbilen åkte förbi. Det var som om han sa
"Jag tycker det är farligt men om du nu säger att det är säkert så kan jag väl stå här. Men om det  skulle hända något är jag redo att rädda oss."
Det var en sån underbar känsla att han litade på mig så mycket!
Efter uteritten red jag in i ridhuset där vi hade ställt upp två hinder, ett röd-vitt kryss på diagonalen och ett blå-vitt kryss på volten med en hemmagjord vattenmatta under (blå pressening). Han blev jättespänd så fort vi kom in i ridhuset och jag tänkte att det här går aldrig.
Jag hade tänkt rida lite dressyr först så medan han tittade på hindren och hade sig försökte jag rida och tillslut övergav han hindren, lyssnade och försökte göra som jag sa. Återigen litade han på mig när jag sa att det inte var farligt.
maj 2010
När jag skulle börja hoppa sen gick jag först mot det röd-vita, vi har ju precis målat bommarna och har bara hoppat på omålade innan förutom clear-rounden i våras. Jag försökte rida på det som om det bara var något vi skulle över för att komma till hörnet. Han nosade lite och gick sen över utan problem.
Eftersom det gick så bra tänkte jag att jag skulle prova att göra likadant på det blå hindret och förstå min lycka när han bara efter att ha nosat någon sekund lugnt traskade över och till och med satte en hov på mattan. Jag provade att trava mot, han tvekade en halv sekund kanske men hoppade ändå över utan att stanna. Jag blev ännu lyckligare. Vi travade mot en gång till och den här gången kände jag verkligen hur han bjöd mot det, han ville hoppa över det. Just då kände jag en otrolig lycka. Redan på första försöket hade han gått över och redan på tredje bjöd han.
Två gånger innan det här har jag ridit an på vattenmatta. Jag skriver ridit an för första gången totalvägrade han att ens gå i närheten av den. Andra gången var hemma på gården och det var med lock och pock med ledare som han tillslut gick över. Den här gången var det bara jag på ryggen och det tog bara ett par sekunder. Jag hade räknat med att få sitta av och leda honom, minst.

Häststället april
Jag tror att anledningen till att det gick så bra var dels att vi verkligen börjar få upp ett ömsesidigt förtroende för varandra, han litar på mig och jag litar på honom men en sak kanske också kan vara det där att jag hade väntat mig att det skulle ta mycket längre tid och krävas mer jobb, därför var jag inte stressad på något sätt utan kunde ge honom all tid i världen. Och om han känner att jag inte är stressad så kan han eftersom han litar på mig bedöma att det är helt ok att gå över.
Jag med världens bästa nöt i julas
Monty Roberts har skrivit i sin bok "Shy boy" om en hovslagare som var så frustrerad för att hästen hoppade runt så "det ska ju bara ta 15 minuter att sko!" Då sa han (inte ordagrant återgivet) "om du räknar med att det ska ta 15 min så kan det ta hela dan men om du tänker dig att du har hela dagen på dig kanske det tar 15 minuter."
Det ligger något i det måste jag säga.
/Fia

bildredigering

Mixtrar och leker o photoshop lite...





Men nu blir det nog sängen, håller på att ta mig igenom Harry potter-böckerna alla i följd har precis börjat på trean nu.. :)

/Fia

(kan tillägga att jag redan läst dem x-antal ggr )

Väskan klar!

Efter en tripp in till stan efter rep och öljetter kunde jag sy färdigt min väska så nu är den klar! :) Jag var inte riktigt kompis med öljetterna eller öljettverktyget som gick i många delar till slut men fick på dem iaf.

Lite bilder






Det jag använde till den var:

1 stuvbit från Åhlens
1 bit beige bomullstyg från en tygaffär inne i Borås som jag inte kommer ihåg vad den heter.
2 axelband från Panduro
1,5 m rep från furulunds
15 pack öljetter med verktyg från furulunds
1 bit svart canvas till botten
1 bit skumgummi (sånt som man gör sittunderlag av)

/Fia


inte mkt

Har inte gjort så mkt idag förutom att sy på min ryggsäck, den börjar ta form men behöver några saker till till den så kanske åker in till stallet senare.

Ska inte rida förrän på tors så får se vad jag hittar på imon, förhoppningsvis syr färdigt väskan :)





några renar får stå modell..

/Fia

Ridtur i uppehåll och höns

Det regnade/duggade när jag och Mela for upp till stallet i förmiddags men det slutade sen precis innan vi red ut, riktigt bra tajming där :)
Vi red en ganska kort runda eftersom Mela skulle rida Vannes också och vi skulle vara hemma 2. Först kändes Nöten ovillig och travade bara nätt och jämt under stora protester, det gick bättre sen efter ett tag när vi kom in på en mjukare skogsväg så förmodligen var han öm i tårna då Bengt verkade honom igår. Sen blev han riktigt pigg.
Var och hälsade på hönsen också, jättefina var dem, lite skygga än men de blir tamare och tamare tydligen. Fotade dem lite så här kommer några bilder.
Tuppen
Tuppen, hönan och kycklingarna



Sen fotade Mela mig och Nöt lite.. :)

Nytt påhitt från mig, dagens färg!

Ja, jag har lite tråkigt just nu och eftersom jag älskar genetik och sånt (spec då färger på hästar och andra djur).
Hur kommer det sig att hästen blir skimmel och inte brun och såna saker.
Så tänkte jag att jag då och då (blir nog inte regelbundet) kan ta upp en färg och skriva om den.
Jag tänkte börja med viltfärgen, black.
Asiatisk vildhäst med färgen brunblack. Här kan man skymta ålen och zebraränderna.

Grundfakta
Black är den ursprungliga viltfärgen (kamouflagefärgen) hos hästar men med aveln har den försvunnit hos många raser och återfinns nu mest hos de lite "primitivare" raserna som Islandshäst, fjordhäst, mm..
Man brukar dela upp färgen i tre grundvarianter: Brunblack, musblack och rödblack där brunblack hos tamhästen utvecklats till brun, musblack  till svart och rödblack till fux.

Hur ser den ut?
En black häst kan vara alltifrån ganska mörkt gråbrun till alldeles vit på kroppen. Det som många tänker på när de tänker sig en black häst är ålen som för det mesta är mörk och går som en linje ända uppifrån pannluggen ner genom svansen. En black häst har också mörka ben och ofta också små "zebraränder" på benen och har nästan aldrig några större tecken.
Islandshäst med färgen brunblack (kanske mörkbrunblack)

Hur kommer det sig?
Den genetiska beteckningen för black är Dn från eng. dun=blek, black. Dn är ett enkelt dominant anlag vilket betyder att alla hästar med genotypen Dn blir blacka.
Hästars viltfärg skiljer sig en del från andra djurs viltfärger. De flesta däggdjur har en Agutigen A som ger dem deras speciella färg men hos hästar räcker inte det.  De behöver blackgenen Dn för att utveckla viltfärgen.
En black häst är alltid ljusare än den motsvarande färgen eftersom pigmenten på håret bara finns på ena sidan av hårstrået. Rycker man loss ett strå och vrider på det kan man med blotta ögat ser att ena sidan är nästan pigmentslös.

Blixten, musblack fjording



De vanligaste varianterna av black:

Brunblack, ljusbrunblack (brun)
Rödblack ( fux)
Musblack (svart)
vitblack (skimmel)

Men i princip kan vilken färg som helst kombineras med black.

Loiden, ljusbrunblack fjording


Källa: Hästens färger av Bo Furugren

Alla bilder är tagna av mig eller min syster och är copyright på.


gulblack islandshäst

Hoppas ni blev lite klokare, vill gärna ha lite utvärdering på det. Vad var bra? dåligt? Önskefärg att jag tar upp?

/Fia




Dålig uppdatering

Ledsen för den dåliga uppdateringen men har inte hunnit gå in på datorn alls sen i onsdags.
Red i onsdags och torsdags, det gick bra båda gångerna även om det började åska mitt under ridturen på torsdagen. Vi vände ganska snart och kom faktiskt ifrån ovädret så vi red en stund i palats-hagen.
På fredagen var jag, Mela och mamma i gällstad och skulle köpa kläder men jag hittade inget förutom ett par strumpor..
Igår for hela familjen (nästan) på utflykt till Tivedens nationalpark och Tivedstorp som ligger där omkring. Mamma och Pappa gifte sig i Tivedstorp och Morfar kom från Tiveden. Jätte mysigt var det iaf, Tiveden känns verkligen lite magisk, det är så att man nästan är redo att det kan hoppa fram ett troll eller en älva när som helst..
Ödlesjön, här fanns det vattensalamandrar förr men försurningen har gjort att de utdött..
En trollsk, blank skogstjärn..
Idag då så åkte vi in till Göteborg eftersom det var så dåligt väder och gick på världskulturmuséet, ganska intressanta utställningar tycker jag men jag är ju en sån som gillar muséer, kan gå runt länge.. :)
Ska rida Nöt imorgon, tror det blir ute men får se. Ska hälsa på hönsen också som Karin och Bengt hämtade i torsdags. Hindahöns är det tror jag, en tupp, en höna och två kycklingar.
/Fia

Bråttom

Hinner eg inte skriva, ska upp till stallet och rida innan Karolina kommer och ska massera men eftersom jag inte skrev igår så..

Tränade ju för Markus igår och det gick jättebra! Vi gjorde först lite böjning och så som vi tränade på förra träningen. Sen tränade vi hörnpasseringar och jag upptäckte att det är en jättebra hjälp för att nå lösgjordhet och uppmärksamhet.

Jag tycker ändå att jag går ut ganska bra i hörnen men sen visade det sig att jag hade typ en och en halv meter kvar ut till hörnet så där fick jag något att träna på.

Galoppen gick väldigt bra igår med, han tog galoppen lätt och höll den bra.

Hinner inte skriva mer, mela filmade en del igår, någon som är intresserad av att se?

/Fia


Jag och nöt förra markusträningen

Kaninpall och pasta carbonara

Idag har vi hunnit med mycket före två :) byggde en pall till Tufs och Törnrosa att sitta på eftersom Mysak och Schack tycker så mycket om sin.  Efter lite om och men så står den i hagen och vi gick in och lagade mat, pasta carbonara, den blev riktigt god även om receptet var konstigt..

Mysak är lite loj idag, inte så pigg och glad som han brukar... Får hoppas att det bara är en lite dålig dag för honom.. Vi upptäckte idag också att han har fått tillbaka bölden på magen, suck..

Förresten löste jag problemet med bildblockeringen och laddade hem Google chrome :)



Sötaste Mysaken..

/Fia

Hjälp!

Tekniska jag har råkat göra så att firefox blockerar alla bilder från blogg.se, vad gör man?!

Pajebo gård och ridakademi

Pajebo gård har nu fått en hemsida, gå in och kika vet jag! :)

http://pajebo.ridakademi.se/



hemma igen!

Sitter i mitt rum hemma i Borås och skriver nu. Känns skönt att vara hemma igen, borta bra men hemma bäst. Kom hem natten mellan fre och lör men hann inte skriva något igår, var inte ens inne på datorn.

Igår då så red jag Nöt på förmiddagen, vi red ut tillsammans med Mela på Altea. Jag provade att jobba honom lite i galoppen och få fina galopper i både höger och vänster. Det gick riktigt bra faktiskt, bättre än det brukar göra i ridhuset lustigt nog..



När vi var borta fick Nöt massage då Karolina (vår NH-instruktör/hovvårdare/massör) känt igenom honom och märkt att han var stel i bogen. När hon masserade upptäckte hon att han har större muskler på ena sidan vilket gör att han har betydligt enklare för hö galopp än vä galopp som vi har märkt tidigare.

Så då har alltså Jag lättare för vä galopp (är oliksidig jag med) och Nöt lättare för höger galopp, vi kanske kan lära av varandra :p

Idag red jag i ridhuset, det gick jättebra i skritt och trav. Han jobbade och lyssnade på de minsta hjälperna. Vi gjorde krumelurer och skolor. Galoppen däremot gick jättedåligt, höger galopp gick någorlunda men vänster galopp var jättedålig. Jaja, var jättenöjd ändå och är taggad inför Markus-träningen på tisdag :)




/Fia


RSS 2.0