Vintertid

Idag är det byte till vintertid allihopa! Underbart på morgonen men deprimerande på kvällen..

Ska snart upp och rida ut med Nötaplöten, verkligen efterlängtat av både oss och hästarna.

Rösta gärna på mig i Julias fototävling! :)


/Fia

FÄRGEN



Det har dröjt ganska länge sedan sista inlägget om hästars färg men nu är det ett nytt fräscht här. Den här gången tänkte jag ta upp hästars färger i allmänhet.

Man brukar dela upp hästfärger i två grupper, hela och blandade färger. Till hela färger hör t. ex. Brun, Fux, Svart och skimmel och till brokiga färger hör t. ex. skäck och tigrerad.

En häst har alltid en grundfärg de olika grundfärgerna är:

Svart - Hästen är helsvart utan bruna hår
Brun -
Hästen har brun päls och svart man och svans. Den har också svart skyddshår.
Fux -
Hästen har endast bruna hår
Svartbrun -
Hästen är svart på kroppen men är ljusare vid nosen, ögonen och i ljumskarna

Ovanpå grundfärgen kan det också finnas olika anlag. Man kan i princip kombinera hur många anlag som helst och på så sätt få väldigt spännande kombinationer, vad sägs om en Silvergulbrunskimmelskäck? I grunden en brun häst men som har silver-, gul-, skimmel- och skäckanlag.Såhär spännande kombinationer ser man dock inte så ofta men vill man hitta dem så ska man leta efter dem hos t. ex. Islandshästen som är godkänd i alla färger.

Vita Tecken
Många hästar har ju också vita tecken som kan ha olika utseende och storlek och återfinns oftast på huvudet och benen. Tecknen finns bara hos tamhästar och inte hos vildhästar. Förmodligen bildas tecknen därför att när fölfostret utvecklas så når inte melanocyterna (de pigmentbildande cellerna) hela vägen fram innan de blir orörliga så de delar av kroppen som är längst bort från ryggraden (det stället där melanocyterna bildas) blir utan pigment.

Det har forskats väldigt mycket kring vilka gener som orsakar de vita tecknen men man inte kommit fram till någon riktigt bra förklaring som håller. Förmodligen är tecknen till viss del ärftliga men inte helt och hållet. I en studie delade man på ett embryo och placerade i två mammor, fölen som föddes var exakt lika genetiskt men hade olika tecken, alltså kan inte tecknen helt bero på genetiken. Men samtidigt kan man ju se på vissa raser t ex. Haflinger och Shire att de oftast har bläs och stora vita tecken medan t ex. travare och frieser sällan har stora vita tecken, där måste ju gener spela in. 

De vanligaste tecknen
Ingen häst har exakt likadana tecken, ungefär på samma sätt som våra fingeravtryck men man har ändå namn för de vanligaste tecknen.

bläs (Aldrig smalare än nosryggen)
strimbläs
lykta
(går över ögonen)
stjärn
stjärnämne
snopp
(vit fläck på mulen)
vita hår i pannan
vit halvstrumpa
vit kota
vit krona

Golden Fire har en strimbläs.


Nöten har en skjuten stjärn


Pi har en "snopp"


Hoppas ni gillade det och blev lite klokare av det också :)

/Fia

Ny sele

Igår kom Tufs nya sele med koppel på posten. Den är jättefin, lätt och smidig. Testade den såklart så fort som möjligt och både jag och Tufs gillade den verkligen!

Den nya selen kommer från http://www.unikaselar.tk/ med matchande koppel på 3.10m.



imorgon ska vi rida ut första gången sen älgjakten började nästan. Ska bli skönt att slippa ridhuset lite.. :)

/Fia

Markusträning

Idag var Markus i stallet igen. Jag red inte men tittade på alla fina ekipage som var jätteduktiga allesammans! Riktigt många var det som tränade idag, fem stycken :) Det är lärorikt att se på andra som rider också även om det var lite (läs mycket) kallt.. Är jättesugen på att rida nu!

Nästa markusträning ska jag rida iaf och då blir det hoppning! :D



/Fia

Vi vann!

Anmälde mig till Toves bloggtävling och vann! Man skulle skicka in en bild på temat "Kärlek till hästen" och priset var den här grimman från hööks i valfri färg och storlek. Tog BLÅ i storlek FULL.

Nu är jag alltså ganska glad då Tufs nya sele som jag beställt borde komma snart också! :)

Bilden jag deltog med



Red för övrigt Nötplöten idag. Han var lite seg i början så jag "jagade" igång honom lite (viftade med spöet i luften och skrek lite) Sen blev han väldigt pigg duktig, Finaste Nötaplöten! :)

/Fia

Hoppning!

Hoppade med Nötaplöten idag! Vi hade jätteroligt båda två. Vi hade ställt upp två studshinder och ett räcke på kanske 60 cm. Hoppade det några gånger och höjde sen till typ 70. Första gången vi hoppade räcket när det var höjt så rev Nöt ganska mycket så sen hoppade han jättesprång över det efter det..  Hoppade några gånger till vi fick ett någorlunda normalt hopp över iaf :)

Jätteroligt hade vi och det hade nog Mela, Vannes, Lovisa och Altea också. :)

Hoppträning för Markus i våras :)


Hoppade med kaninerna lite sen också, typ enda sättet att få dem att röra på sig i det här vädret.. Tufs bara sitter inne och äter hela tiden och går inte ut själv..

De var duktiga och glada båda två :)

/Fia

Söndag "morgon"

Sitter i sängen och skriver just nu, ska strax dra mig upp och åka till stallet.

Hann inte skriva igår, var inte hemma spec mycket. Var först och hade "speldag" med orkestern och sen var jag, Mela, Julia och Lovisa nere på stan för att ge Lovisa hennes födelsedagspresent. Vi gick på bio, The social network, den var faktiskt riktigt bra :) Efter bion åt vi thaimat, gott! :)

Mela och Lovisa i våras


Nej nu ska jag dra mig upp ur sängen, ha det så bra det som återstår av helgen :)

/Fia

Bloggtävling!

Jag är med och tävlar i min första bloggtävling! haha :)


/Fia

Snö? Nu!?

Just nu snöar det för fullt här i Borås. Inte så att jag har något emot snö men termometern står på runt noll så det blir slask med en gång och dessutom är det oktober fortfarande! Det ska inte vara så kallt såhär års! Får väl hoppas att det bara är en liten köldknäpp som varar nån vecka eller så..

Utomhus nu..



Spelade med orkestern idag, det gick helt okej. Disney time funkade mycket bättre än förra gången men det är mycket jobb kvar på den fortfarande.. Spelade också Gabriellas sång, Jättefin är den! :)

Min flöjt (den stora) och piccolon (den lilla) som jag lånar av kulturskolan..


/Fia


Duktig igen, som vanligt..

Red Nötaplöten igår, han var superduktig som vanligt nu för tiden. Vi gjorde bl.a. galoppombyten, de är fortfarande långt ifrån rena men fick till ett utan tillhörande bocksprång ändå :)

Vi körde också igenom vändningar på bakdelen och framdelen och tempoväxlingar. I slutet fick vi en jättehärlig galopp där jag bara kunde låta honom galoppera och inte behöva driva fram galoppen hela tiden. Goaste, goaste Nöt! :D



Nu ska jag göra det jag egentligen borde göra, mitt tema arbete..

/Fia

VannesPannesKänslig

Idag red Bengt Nöt men jag åkte upp till stallet ändå eftersom Mela skulle rida Vannes. Hon tränade i ridhuset en stund och när hon var klar hoppade jag upp på Vannes en stund. Det är både nyttigt och roligt att rida lite olika hästar ibland tror jag, och Vannes är så annorlunda mot Nöt. Han har mycket mer påskjut och är betydligt mindre, dessutom är han så otroligt känslig! Inte det att Nöt är okänslig men han är så stor och klumpig jämfört med Vannes som är liten och ponnysmidig.

Riktigt mysig är han, Mela och Kriss har verkligen gjort ett bra jobb med honom! :)


/Fia

Världens bästa Häst!

Var uppe och red idag och Nöt var helt undebar! Hoppas att det har blivit en vana från hans sida! Han lyssnade hur bra som helst och var jätte alert och beredd. Vi gjorde det vi tränade på i tisdags. Vändningarna gick super, så också alla skolor. Sen när vi red övningen "trava på spåret, rida åt ett annat håll i galopp" så blev han så taggad att han började galoppera innan vi ens börjat svänga. Bästaste, bästaste Nöt!
Blev mycket galopp idag eftersom han var så pigg och roligt hade vi! :)

Måste också börja planera och lägga upp vår julshow. Vi har fått i uppgift av Markus att lägga upp ett program med vissa moment (som han ska ge oss) där vi rider alla tre samtidigt fast inte nån kadrilj eller spegelritt utan att man rider själv fast ändå i samspel med de andra och att det ser ut som om man faktiskt rider "tillsammans". Ska bli kul at göra ändå :)

Höstsolbilder från idag :)




Ha en trevlig hösthelg men passa er för älgjägare och ge er inte ut i skogen!
/Fia

IPOD och trandans

Var och köpte mig en iPod idag efter flöjtlektionen. Ville ha en iPod nano, den utgående modellen då jag tycker att den nya är alldeles för liten.

Var runt på olika ställen men hittade tillslut den jag ville ha, i rätt färg, på Äpplebutiken :) Dessutom var den billigast där.

Fiina iPoden :D


/Fia

!!!

Hinner inte skriva mer än att Nöt var helt underbar på träningen idag! :)

Bästaste, bästaste!



/Fia

Promenad i höstsolen

Idag vilade Nöt eftersom det är Markusträning imorgon så jag stannade hemma och tog ut ninerna på promenader istället. Hade riktigt mysigt men man ser när man tar på selen att båda mina älsklingar börjar bli ganska tjocka.. hehe..

Höstpromenad


Tufs med sin reflexväst
. Ni har väl reflexer på er nu i höstmörkret?


/Fia

Nöt med sin ridgrimma på sig :) (Klickbar)


Pigg Peanut

Var uppe i stallet nu på eftermiddan/kvällen och red Nötaplöt. Vi red ut tillsammans med Mela och Lovisa och hade väldigt roligt :) Vi galopperade lite på en äng, Nöt var jättepigg och hade nog kunnat rejsa runt där ett bra tag till :P

Hade med mig kameran ut, dock bara den lilla så inga superbilder direkt..

Höstväg


Full rulle :D




Nej, Altea är inte dräktig. Hon 20 år så då får man vara lite tjock..


Efter ridningen putsade jag branderupsadeln, något som verkligen behövdes och görs alldeles för sällan..

/Fia

Bästaste Tufselufs!

Bara för att Tufsen hoppade 140cm långt idag :D

Gammal bild



Hästmässan

Var på hästmässan på Åhaga idag. Det är en mässa som är ny för i år men har ganska stora ambitioner tror jag. Det var i alla fall ganska trevligt. Typ Eurohorse (mässan på gbg-horseshow) i miniatyr med lite lokala ridklubbar och nätshoppar och så. Kan ju inte vara så jättestor då lokalen inte är sådär jättestor heller.

De hade en  paddock där inne med olika hästmänniskor som visade upp sig och så. Först var Tobbe Larsson med Nicke. De drog mycket publik och det var fullt med folk så jag kom inte så nära men såg hyfsat iaf. Tycker om Tobbes hästhantering och syn på hästarna så det var kul att se :) Förstår bara inte vad han ska ha tränset på honom för.. jaja..

Sen kom nån från Svenljunga Naturbruksskola med en nordsvensk. En riktig gammal hästkarl och det märktes att han verkligen kunde det där med hästar. Han pratade om att man måste utnyttja hästarnas känslighet för tryck och att frihetsdressyr och NH i sig inte är något direkt nytt påfund utan snarare vanligt hästvett som man använt i arbetet med hästen i alla tider även om man inte hållt på med tricks och sånt.. Svårt att återge exakt men det var något åt det hållet. Intressant att lyssna på honom med :)

Efter honom kom Peter Ljungberg, jätteduktig westernryttare som red Nöts Pappa (Cat Man Dooley) i SM och har ridit EM. Han red in Nöt med så det var roligt att se honom :)

I föreläsningssalen var också bl.a. Viktoria Carlerbäck, Bo Tibblin m.fl.

Glömde tyvärr kameran hemma så ni får klara er utan bilder..

/Fia


fredagens ridpass

Red Nötaplöt i ridhuset igår, hade egentligen tänkte rida ut men hade ingen att rida ut med så det blev ridhuset ändå.. Satte upp ett litet hinder så blev det lite annorlunda i alla fall. Nöt var pigg och glad och positivt inställd idag så det var ett riktigt lyckat ridpass ändå :) Vi gjorde jättefina skolor och hörnpasseringar. Någon hörnpassering som gick direkt ut i sluta (inte riktigt göra färdigt hörnpasseringen utan gå ut i sluta istället) och i öppna (fortsätta svänga lite till och fortsätta i öppna. Det gör att man får en väldigt bra samling redan innan skolan och den blir bättre.

Sen gjorde vi också snabba tempoväxlingar som vi tränade med Markus förra tisdan typ: galopp, halt, rygga tre steg, skritta tre steg, galopp, skritt, trav, galopp, osv. Det gick betydligt bättre idag och är väldigt roligt och bra för en häst som Nöt som lätt tappar engergin och koncentrationen. Med tempoväxlingarna får man honom uppmärksam på ryttaren :)

Gjorde en del vändningar också, både på framdelen och bakdelen och snabb slalom. Vi äger på slalom :D

Gammal bild på bästa Nöten


/Fia

Handledarkurs

Ledsen för dålig uppdatering men igår var jag och tränade med orienteringen, kom hem vid 21 och gjorde skolarbete sen så det fanns inte tid eller stoff att fylla ett inlägg med.

Idag skulle jag ridit egentligen men fick igår reda på att jag skulle på handledarkurs för att få övningsköra bil idag så det blev inget med det. Iofs är det skönt att ha det gjort, fyllde ju år i januari och vill gärna börja köra snart.

Får se hur det blir med ridning nu i helgen då dels kommer min näst äldste bror hem och dels är det Hästmässan på Åhaga. På fredag ska jag rida iallafall :)



Fina Nötaplöten :)


/Fia

Massa bilder!

Hade resursdag i skolan idag. Innebär att det är schemabrytande och lärare får tillfälle att ha extra lektioner eller utvecklingssamtal. Jag hade utvecklingssamtal imorse så åkte upp till stallet sen.

Tvättade Nöts man först. Den blev alldeles underbart vit och fin :)

Sen bar det av på ridtur med Altea och Lovisa. Vi irrade runt i skogen i skogen ett tag och hade väldigt roligt :)

Ute i skogen, Lite knasiga är vi allt.. :P




Nu kommer en liten bildbomb från idag (så många som jag orkar ladda upp) :)













Blev visst ganska många ändå, hehe :)

/FIa :)


Stallet

Ska strax upp till stallet och förmodligen tvätta Nöts man sista gången innan vintern. Skriver förmodligen mer ikväll :)

Nytvättad Nötman i somras


Ska rida också sen men vet inte om det blir skogen eller banan :)

Hoppbilder

Det togs ju inga hoppbilder igår men här kommer några från idag men av ett annat slag :P

Törnrosa, Melas tjej, hoppade på topp idag :)


För Tufselufs gick det också jättebra. Vi hoppade mycket längre än vi brukar men han tyckte det var roligt så vi fortsatte..


Kolla in hur han slickar hindren men river inte, duktig på att räkna ut precis hur högt han ska hoppa :)



Nejdå, min kanin är inte alls lite tjock..



Ett litet kraftpaket :)



Schackis var lite konstig idag, hon är ju en väldigt bestämd dam med vad hon vill och idag stod inte hoppningen högst upp på dagordningen. Men lite hoppning är ju alltid kul förstås :)


Hon kan när hon vill. (som är oftast) Riktigt bra teknik har hon :)


Hoppas ni tyckte om bilderna  /Fia :)


Som avslutning ett exempel på hur det kan se ut när Schack inte är riktigt med på noterna..


Vi idag :)


Vi snodde en av Melas rosetter, vi tyckte att vi borde fått en så bra som vi var :)

Mela flätade pannbandet åt mig, det är rött, grönt, gult och vitt och matchade schabraket vi hade idag som är typ skotskrutigt i rött, grönt, gult, vitt och blått :) Det blev tyvärr inga bilder när jag red eftersom bara mamma var med..

/Fia

Clear-round på Häststället

Idag var de dags för höstens clear-round :) Eller, felfria blev vi inte men man säger väl så ändå :P

Den här gången hade jag hört mig för så att hon som höll i tävlingen inte skulle ta fram vattenmattan som hon gjorde förra gången på 50 cm. Även om vi tränat på det hemma är det ju en helt annan sak på tävling. Men istället hade hon fått fram nån plastmur som satt på en bom på ett hinder. Blev lite irriterad när jag såg det, har man verkligen såna titthinder i en 40cm-klass på en clear-round?

Så på framhoppningen (hoppade fram i ridhuset eftersom det var en så låg klass) tog vi det där titthindret. Först fick jag hoppa av och leda Nöt över och sen efter många om och men hoppade han när jag satt på med.. Sen när vi tävlade på 40 så fick vi två vägringar på ett hinder som var pga mig. Jag red en konstig väg första gången och sen var han liksom inte inställd på att hoppa. Ändå väldigt bra, var jätteglad och stolt över min modiga Nöt som faktiskt inte vägrade på "muren".

På 50 så gick det lite sämre. Det blev nog en fem-sex vägringar totalt då han vägrade på "muren" en gång och sen flera gånger på en väldigt bred oxer och en gång på hindret efter det. Var ändå nöjd och jag tror Nöt var det med. Han börjar bli mer tävlingsvan det märks men jag börjar också tröttna lite på häststället. Visst är det bra att det är nära men parkeringen och tävlingsplatsen är pytteliten så det är folk, bilar, transporter och hästar överallt, det var dålig info inför tävlingen (kom inte upp några startlistor och allmän info kom först igår) , ganska dålig bana också faktiskt och så det där med titthindren..

Men men, ska inte klaga för något annat lär vi inte komma ut på eftersom då måste jag ha någon som kan och vill köra transporten och det kan bli lite krångligt, dessutom ska Nöt på transporten och dessutom åka nånstans i den, inte heller det lättaste kanske..

Bild från i våras på träning, tog inte mycket bilder idag men nån kommer nog ut här..:)


/Fia

Äntligen fredag

Det är fredag idag :) Underbart.

Har precis kommit hem från skolan och städat iordning lite i rummet. Snart bär det av till stallet för putsning av grejer och häst till imorgon :)



Det blir förresten 40 och 50 cm imorgon, inte så högt men för oss är det inte höjden som räknas :)

/Fia

RSS 2.0