FÄRGEN: Brun



Ja, Nu tänkte jag göra ett inlägg om en färg igen och som ni ser har jag fixat en snygg färgen-text nu :) (Eller, piffig är den iaf, snygg kanske är att ta i :P)

Den här gången är det alltså färgen brun som står på tur. De flesta vet väl förmodligen hur färgen brun ser ut och har med mycket stor sannolikhet har sett en brun häst men vet du varför vissa hästar är bruna? Här kommer lite fakta om en av de allra vanligaste färgerna.

Irco´s Altea, brun halvblods/fullblods korsning


Grundfakta, Hur ser den ut?


Brun är en av de vanligaste färgerna på hästar och en av de fyra standardfärgerna. Den finns hos nästan alla hästraser och då är den oftast utbredd inom rasen. Den innebär att täckhåren (pälsen) är bruna medan skyddshåren (man, svans, hovskägg), öronbräm och fötter är svarta. Hur långt upp det svarta på benen sträcker sig är olika från häst till häst. Den bruna färgen kan variera från ljust brun till rödbrun till väldigt mörktbrun. Man kan också ganska ofta se att svarta hår smugit sig in i det bruna över framförallt kors, rygg, länd och hals. Det vara från bara litegrann till ganska mycket. Man brukar dela in den bruna färgen i tre delar: ljusbrun, rödbrun och mörkbrun. Svartbrun däremot är en egen färg och ska inte blandas ihop med den bruna färgen.

Linda, brun ponny


Hur kommer det sig?


En brun häst har den svarta färggenen E men till skillnad från den svarta hästen har den också genen A som begränsar det svarta endast till man, svans, fötter och öron. Båda anlagen är dominanta så den behöver bara en gen av varje för att bli brun. Hästen kan alltså har fyra variationer på genparen och ändå bli bruna. Variationerna är: AAEE, AaEE, AaEe och AAEe. Har hästen AAEE i genparskombination är den homozygot för det brun anlaget och kan bara få avkomma med brun som grundfärg. (Sen kan av komman förstås få skimmel, skäck eller något annan teckning ovanpå den bruna färgen från den andra föräldern.)

Små fakta om bruna hästar

-Inom rasen Cleveland Bay är alla hästar bruna eftersom alla är homozygota för brunanlaget och har genuppsättningen AAEE

-Bruna nordsvenskar och gotlandsruss har ofta vad man kallar "mjölmule" vilket innebär att den är ljus, nästan vit på mulen, i ljumskar, armbågar och runt ögonen.

-En brun häst föds med vanligtvis med ljusare päls, grå fötter och grå man och svans som sen mörknar vid fällningen.

Vannes, mörkbrun korsningsponny


Källa:
Hästens FÄRGER av Bo Furugren

Alla bilder är tagna av mig och det är copyright på dem, fråga först innan du lånar.


Hoppas ni gillade det. :)

/Fia

Kommentarer
Postat av: Lovisa

sv; hihi taaack :D:D

2010-08-25 @ 19:31:07
URL: http://puissance.blogg.se/
Postat av: Isabelle

Hej,

har en fråga ang. Linda (ponnyn på bilden) eller egentligen inte ponnyn utan bilden :P så undrar om du kan mejla mig? Vore jätte snällt isåfall =) tycker det är lättare att ta det via mejl :)

2011-11-28 @ 17:54:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0