Dag 1 - Presentera dig och din häst

Jag, Sofia, är en glad tjej som snart blir 17 år. Jag har en underbar, stor familj, tre bröder och en tvillingsyster samt mamma och pappa. Jag bor några kilometer väster om Borås i ett villaområde tillsammans med Mamma, pappa, en bror, Mela, en katt och fyra kaniner. Tre kilometer bort bor min medryttarhäst Nöten. På veckorna går jag i gymnasiet, Naturvetenskap - Global framtid på Bäckängsgymnasiet.

Jag har ridit sen jag var 6 år då jag började på borås ridhus. Där red jag fram till våren 2008. Nöten började jag rida lite smått hösten 2006. Jag har inte tävlat högre än klubbis där jag som bäst kommit tvåa. Med Nöten har jag bara ridit tre CR. Jag rider AR, akademisk ridkonst som jag trivs med väldigt bra. Jag tränar för Markus holst.

När jag inte rider eller pluggar så spelar jag tvärflöjt och piccoloflöjt  i ungdomsorkestern.






"Min Häst"


Nu får Nöten agera min häst. Hans fullständiga namn är Peanut av Pajebo och han är en tioårig, 164 cm hög, isabellfärgad quarter/sv halvblods korsning med naturligt lockig man och svans efter Cat Man Dooley och undan Minette.

Nöten skulle från början bli westernhäst, därav hans pappa, men blev istället dressyrhäst som tränas inom den akademiska ridkonsten. Jag har hoppat honom lite och varit ute på någon CR men han är ganska tittig på hinder så det har gått sådär. Vi har iallafall haft roligt när vi varit ute :) Annars har Nöten fått beöm för sin fina hoppteknik och när det väl släpper i huvudet på honom tycker han om att hoppa.

Jag har ridit Nöten sen hösten 2006 och det har hänt mycket sen dess. Då red jag mest ut och vi kunde bli stående i 20 min för att han vägrade att gå framåt. Sen dess har vi hunnit med många uteritter, tränat för Christofer Dahlgren, hoppat och bara myst. Nöten är "busen" i stallet som beter sig som ett föl och aldrig riktigt vuxit upp. Han tar allt i munnen, ska undersöka allt samtidigt som han är rädd för allt.

Man kan inte säga annat än att han är vacker iallafall :)



Det var lite om mig och Min Nöt

/Fia


Dagens händelser

Red ut med Mela och Lovisa på Nöt, Vannes och Altea idag. Skulle rida en runda i skogen hade vi tänkt men det är så mycket snö nu så det fick bli bort till "grusgropen" och tillbaka. Grusgropen är väl ingen grop direkt utan ett stort grustag men vi kallar och har alltid kallat det grusgropen. :)
Hästarna var iaf väldigt pigga, kunde knappt hålla Nöt på vägen hem.

Sen när vi kom hem upptäckte Lovisa att Pussan höll på att få kolik. Usch! Ut i ridhuset och gå. Karin ringde Kriss (vannes ägare som är vet) och hon kom så fort hon kunde för att ge B-vitamin och smärtstillande. Pussan såg riktigt risig ut ett tag och försökte lägga sig hela tiden men när vi åkte hade hon bajsat och såg lite piggare ut iaf :)

/Fia

Ska man köra en sån här?

Tänkte att det kanske kunde vara kul att haka på alla andra med att göra en sån här serie? :)


Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt hästintresse
Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favoritgrej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 9 - Mitt bästa hästminne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!

Julshow - film

Här kommer filmen från julshowen, något försenad och inte hela eftersom kamerabatteriet tog slut halvvägs igenom men en del kommer här iaf :)



Har idag inhandlat ljudlösa fyrverkerier till nyår, såna som bara syns och inte smäller. Hur gör ni på nyår?

/Fia

Ny bunke

Nöten fick en ny bunke idag, ni vet en såndär i mjukplast med två handtag. Ljusblå är den och han blev jätterädd för den! Hoppade undan och blåste på den. Att äta lusernen i den var inte ens på tal! Jag fick visa honom att den inte var så farlig, la i lite kraftfoder också som är godare och tillslut åt han ur den men det var med viss tveksamhet och han blåste fortfarande åt den.. Min lilla fegisNöt.. :)

/Fia


Bilder!

Jag låter bilderna tala för sig själva, en bild säger mer än tusen ord eller hur var det?

Har inte skrivit något på dem men hoppas att alla fattar att det är copyright på alla bilder jag lägger upp här.


/Fia

Tre dagars ridturer

Sorry för dålig uppdatering men har inte hunnit skriva, nu på jul vill man ju inte sitta klistrad framför en datorskärm liksom. Har ridit Nötaplöt tre ggr. Red ut en liten sväng på juldagen, den dagen såg vi en massa vilda djur och ridturen var inget undantag. En liten älg stötte vi på i skogen precis innan vi skulle förbi en massa snöiga grenar. Nöten blev såklart alldeles upphetsad. Vild Nöt + snöiga grenar = Snöig Fia. Han typ sprang genom alltihop. Sen stötte vi på en älg i hagen också och typ fem rådjur när vi gick hem från stallet.

Igår red jag och Mela ut till en äng, Nöten fick springa av sig ordentligt medan Mela tog kort så det kommer nog upp lite bilder här sen. Jag fotade Mela när hon red lite också och hoppade då av Nöten. Tror ni inte att han lägger sig ner och försöker rulla sig med sadel och allt på mitt på ängen? Tokhäst!

Idag red jag i ridhuset lite och det gick jättebra! Fick en jättefin både skritt och trav och tillslut en helt okej galopp också :)

/Fia

Dan före dopparedan

Idag är det den 23:e december och alltså en massa att göra. Har precis fixat färdigt julkrubban och eftersom den blev ovanligt fin i år kommer några bilder :)

Alla får vara med, även krokodilen


Hela Julkrubban



När bild på Jesusbarnet, Josef och Maria


Nytt bett och studs

Red med det nya bettet idag och det gick jättebra :) Tror iofs inte att det berdde så mkt på bettet utan att han hade en bra dag idag för allt funkade jättebra (nästan iaf). Borde inte bli jätteskillnad eftersom det är amma typ av bett. Bara att det andra är tredelat, något smalare och med vanliga ringar medan det nya är tvådelat med parerstänger. Han var iaf lugn i munnen och det tolkar jag som något bra :)

Galoppen funkade jättebra idag, berodde nog en del på att vi hoppade lite studs som får igång honom och dessutom stretchar i bogen där han är stel. Jättebra och roligt för både honom och mig alltså. :)

Nöt med nya bettet :)


/Fia

Jullov!

Fick jullov idag, härligt! Ska snart upp till stallet och rida finaste Nöt, sak prova det nya betten jag fick av Markus igår :) Ska ta ut ninerna först bara så de får röra på sig. Blir ingen hoppning nu på vintern men skutta lite i snön får dem göra iaf :)

Godis är gott! Gooodis är gott!



/Fia

Julshowen avklarad och lyckad! Och Bäckäng vann!

Idag var det kamp mellan de två största och äldsta skolorna i Borås, den största och bästa vann heja Bäckäng!

Efter skolkampen var det direkt till stallet för markusträning och jul/lucia show :) Den blev väldigt lyckad, vi fick mycket beröm och det mesta filmat. Filmen ska förhoppningsvis komma upp här senare :)
Det var verkligen jätteroligt att göra den här och är något man vill göra om.

Fick också en julklapp av Markus, ett fullcheekbett som han tyckte att jag ska prova på Nöten så det ska provas imorgon :)



För er som inte visste det så har Markus en internetshop på www.markusholst.se


/Fia


Julshow imorgon

Imorgon är det Arenakampen Bäckäng vs. Teknis (de två största skolorna i Borås) och ska självklart vara där och heja på bästa skolan. (Bäckäng såklart!)

Sen ska vi ha vår julshow, får hoppas att det går bra :)

Sommarbild..

Äntligen

Ledsen för att jag inte skrivit på hela veckan men har inte hunnit eller orkat. Nu har jag i alla fall redigerat bilderna sen förra söndan så här kommer de :)

Jag och Lovisa :)




Galopp


Trav


/Fia

ridhusridning och uteritt

Red i ridhuset idag med Nöt och Mela fotade så någon bild ska väl kunna komma upp här men det var inte världshistoriens bästa pass så bilderna var väl inte super heller..

Sen red jag ut på Altea med Mela, antingen halt eller massa skare så kunde inte rida fort men på hemvägen sen gick det undan! Altea har så go galopp, alldeles rund :)

Jag och Lovisa på Nöt och Altea :)


/Fia

Två ton hö

Vi tränade på programmet till julshowen igår och fick äntligen ihop det :)

Efter att vi ridit kom Nyman med två ton hö som skulle upp på loftet, bara att börja jobba. Det gick ganska smidigt på en halvtimma då vi var fem stycken som hjälptes åt. :)

Idag ska ungdomsorkestern (inkl. mig) spela på luciakröningen, kallt! Ska rida ut imorgon, hoppas bara att det inte blir så mycket skare för idag är det ganska varmt, runt nollan..


/Fia

Snö i nacken!

Red ut en liten sväng med Lovisa på Puss och Mela på Vannes innan vi tränade lite i ridhuset. Vi tänkte oss inte för så noga utan tog en väg som blir en liten skogsstig mellan täta granar och små lövträd. Inte smart med tanke på att det är ganska mycket snö på grenarna nu vilket betyder att det hänger ner massa snöiga grenar över stigen som man måste rida igenom. Lovisa närmast tvingade mig att rida först genom en när det är som mest snö.. Fick snö överallt, kallt!



/Fia

Markusträning

Träning för Markus idag! :) Red med tränsbettet då Markus sa att vi skulle prova det förra gången. Jag tycker att han funkade bättre med det på så sätt att han får ett mycket bättre och aktivare steg. Annars blir han ju gärna trippig och kort i steget. Det blir också naturligt mycket lättare att styra och böja med ett tränsbett så det försökte vi utnyttja idag. Om någon är intresserad tar jag gärna upp fördelar/nackdelar med de båda betten i ett annat inlägg..



/Fia

Religionskunskap

Ska strax ha religion och sen bär det av till stallet och Markusträning :)


Bilder

Har suttit och redigerat bilder en stund, tycker verkligen om den här datorn! :)

Här kommer då några till från i förrgår + några från igår när jag var och fotade Julia i hennes stall.

Lovisa och Pussan


Mela och Vannes


Jag och Nöt



Schack och Mysak





Imorgon är det Markusträning, taggar! :)

/Fia

Ny dator!

Skriver första inlägget på nya datorn från skolan. Fick den imorse :)


bilder från idag

Här kommer några smakprov på bilder från idag. Helt oredigerade pga att photoshop inte vill funka..

Nöt och Jag


Lovisa och Altea



Jag och Nöt



Mer hinner jag inte ladda upp, gonatt!

/Fia

Fotograferande

Hann inte skriva igår, då red jag och Mela på barbackatur, mysigt värre! :)

Idag red vi också ut och Lovisa var med också, Vannes fick på sig snösulor och broddar på morgonen så han fick följa med också. Vi red bort till davidssons ängar och tog lite snöbilder. Blev några fina men Nöt envisades med att leka giraff hela tiden och sen tog batteriet slut.. På vägen hem blev Nöt jäättepigg och slog bakut flera gånger! Några smakprov på bilder kommer alltså lite senare när kameran laddat upp sig.

Så länge: en gammal bild på oss två



/Fia

Snögalopp och övning

Galopperade ute i snön idag med Lovisa och Altea :) Mysigt! Red med engelska sadeln och kortkortahoppläder, det tog mina knän stryk av kan jag säga!

Sen red vi igenom julshowen lite, det är svårt men kommer nog bli bra tillslut.. :)

Bogselen :)

RSS 2.0