FÄRGEN



Det har dröjt ganska länge sedan sista inlägget om hästars färg men nu är det ett nytt fräscht här. Den här gången tänkte jag ta upp hästars färger i allmänhet.

Man brukar dela upp hästfärger i två grupper, hela och blandade färger. Till hela färger hör t. ex. Brun, Fux, Svart och skimmel och till brokiga färger hör t. ex. skäck och tigrerad.

En häst har alltid en grundfärg de olika grundfärgerna är:

Svart - Hästen är helsvart utan bruna hår
Brun -
Hästen har brun päls och svart man och svans. Den har också svart skyddshår.
Fux -
Hästen har endast bruna hår
Svartbrun -
Hästen är svart på kroppen men är ljusare vid nosen, ögonen och i ljumskarna

Ovanpå grundfärgen kan det också finnas olika anlag. Man kan i princip kombinera hur många anlag som helst och på så sätt få väldigt spännande kombinationer, vad sägs om en Silvergulbrunskimmelskäck? I grunden en brun häst men som har silver-, gul-, skimmel- och skäckanlag.Såhär spännande kombinationer ser man dock inte så ofta men vill man hitta dem så ska man leta efter dem hos t. ex. Islandshästen som är godkänd i alla färger.

Vita Tecken
Många hästar har ju också vita tecken som kan ha olika utseende och storlek och återfinns oftast på huvudet och benen. Tecknen finns bara hos tamhästar och inte hos vildhästar. Förmodligen bildas tecknen därför att när fölfostret utvecklas så når inte melanocyterna (de pigmentbildande cellerna) hela vägen fram innan de blir orörliga så de delar av kroppen som är längst bort från ryggraden (det stället där melanocyterna bildas) blir utan pigment.

Det har forskats väldigt mycket kring vilka gener som orsakar de vita tecknen men man inte kommit fram till någon riktigt bra förklaring som håller. Förmodligen är tecknen till viss del ärftliga men inte helt och hållet. I en studie delade man på ett embryo och placerade i två mammor, fölen som föddes var exakt lika genetiskt men hade olika tecken, alltså kan inte tecknen helt bero på genetiken. Men samtidigt kan man ju se på vissa raser t ex. Haflinger och Shire att de oftast har bläs och stora vita tecken medan t ex. travare och frieser sällan har stora vita tecken, där måste ju gener spela in. 

De vanligaste tecknen
Ingen häst har exakt likadana tecken, ungefär på samma sätt som våra fingeravtryck men man har ändå namn för de vanligaste tecknen.

bläs (Aldrig smalare än nosryggen)
strimbläs
lykta
(går över ögonen)
stjärn
stjärnämne
snopp
(vit fläck på mulen)
vita hår i pannan
vit halvstrumpa
vit kota
vit krona

Golden Fire har en strimbläs.


Nöten har en skjuten stjärn


Pi har en "snopp"


Hoppas ni gillade det och blev lite klokare av det också :)

/Fia

Kommentarer
Postat av: fridan

kul inlägg! känns dock inte som att det räknas som strimbläs på hästen golden fire. ser ut som en vanlig bläs. en strimbläs är ju riiiiktigt smal! :)



sv: skönt att ni sluppit undan skador :D

2010-10-30 @ 18:39:24
URL: http://kaloescha.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0